Lomalla viimeinkin

– Mitä te meinaatte tehdä lomalla?

Siinäpä kysymysten kysymys. Loma on odotettu ja kaivattu. Siitä voi tulla myös stressi ennen kuin sille on edes päässyt. Ainakin naistenlehdet pursuavat juttuja siitä, miten välttää lomastressi. Lisäksi uutisvirta on täynnä seuraavia juttuja:

  • Vinkit, kuinka irrottaudut lomalla oikein työstä
  • 10 vinkkiä hyvään lomaan
  • Lasten kanssa lomalla
  • Loma voi johtaa parisuhdekriisiin
  • Lomamatkalla lihomatta
  • Näin palaudut lomaltasi hyvin

Tässähän tulee stressi jo pelkästä ajatuksesta. Ensin pitäisi irrottautua työstä, osata olla oikein lasten kanssa, syödä ja juoda niin että ei liho, yrittää pysyä väleissä puolison kanssa ja vielä palata töihin oikealla tavalla.

Pohditaanpa vähän loman tarkoitusta.

Lomaa saa kun käy töissä. Toki on myös lomareissuja, joita voi tehdä vaikka ei olisi töissä, opiskelee tai on vaikkapa vanhempainvapaalla. Lomalla siis  tavallaan irrottaudutaan normaaleista rutiineista. Olipa kyse sitten työstä, opiskelusta, työnhausta tai vaikkapa kodin arjen pyörittämisestä.

Koska lomalla voi vähän hullutella, käyttää ehken rahaa hieman rennommin sekä herätä ja mennä nukkumaan poikkeavina aikoina ei ole ihme, että juuri lomaan kohdistuu paineita sekä odotuksia. Vähän sama juttu on pyhien kanssa. Joulu, Uusi Vuosi, Pääsiäinen, Juhannus…

-Mitä teitte Juhannuksena?

Mitä minun olisi pitänyt tehdä?

Odotukset luovat paineita. Yleensä odotuksia satelee lapsilta, puolisolta ja ennen kaikkea minulta itseltäni. Mitä me teemme lomalla? Minne me menemme? Missä yövymme?  Missä syömme? Käymmekö sukulaisten luona? Olemmeko mökillä?

Lisäksi on litania työhön liittyviä kysymyksiä. Onko työpöytä puhdas kun lähden lomalle? Miten sijaistukset? Luenko sähköposteja lomalla vai en? Vastaanko työpuhelimeen loman aikana? Pystynkö rentoutumaan?

Tämän kirjoituksen tavoitteena ei ole antaa ohjeita tai vinkkejä. Luulen, että en pystyisi antamaan niin kattavaa kirjoa, kuin mitä on jo annettu. Ajattelin vain kertoa, että olen huomannut muutamia asioita:

Huomasin vasta nyt kesälomalla ollessani, että olen  viime vuonna ollut todella lähellä työstressiä. En pystynyt kunnolla  olemaan lomalla ja irrottautumaan työstä. Pelkkä työpuhelimen näkeminen ahdisti. Nyt pystyn välillä ottamaan puhelimen käteen, vastaamaan muutamiin sähköposteihin ja puheluihin ilman minkäänlaista ongelmaa. On selvää, että tuolloin työtä oli minulla liikaa, koska hoidin toista virkaa omani ohella ja se heijastui myös lomalle. Se ei varmasti ollut eduksi myöskään parisuhteelle, vanhemmuussuhteelle tai omalle hyvinvoinnille. Onneksi nyt tilanne on toinen ja nautin lomasta. Tämähän on ihanaa!

Toinen asia, jonka olen huomannut on se, että minä nautin siitä, että lomamatka on kohtuudella suunniteltu ja toisaalta siihen on luotu mahdollisuus sattumalle. Pienten lasten kanssa tämä kannattaa. Varaan etukäteen majoitukset ja suunnittelen päivärytmityksen, mutta muutoin ollaan valmiita kaikkien ehdotuksille loman aikana. Toki Suomen suvessa joskus volyymitaso auton sisällä nousee, mutta se on elämää.

Kolmanneksi olen tullut siihen tulokseen, että loma on ihan hyvää aikaa siivota, sisustaa, hoitaa puutarhaa, pestä ikkunoita, laittaa ruokaa, mehustaa, marjastaa, kalastaa ja tehdä juuri niitä arkisia asioita, joita ei välttämättä ole ehtinyt tehdä työn ohessa.

Lomalla viimeinkin, voin ottaa iisisti! Mitä se haittaa, jos suunnitelmat vähän muuttuu. Nyt ollaan lomalla!

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s