Näin otat asiantuntijana sosiaalisen median haltuun – oma tarinani

Sosiaalisen median käyttö osana johtamistyötäni oli hyvin vähäistä vielä kolmisen vuotta sitten. Käytin lähinnä organisaation yhteistä kanavaa eli Facebook-sivua. Olin pohtinut jo pidemmän aikaan sitä, miten hyödyntäisin sosiaalisen median kanavia paremmin osana työtäni. Todellinen oivallus tapahtui kuitenkin eräänä iltapäivänä Suomen Kuntaliiton tiloissa, kun Jukka Saksi sparrasi pientä kuntajohtajajoukkoa parempaan viestintään.

Oivalsin silloin, miten mediallistuminen vaikuttaa johtajuuteen. Saksin valmennuksen perusteella minun tuli löytää keskeiset some-kanavat, määrittää tärkeimmät viestintäteemat sekä hahmottaa itselleni luontevin viestintätapa. Olennaista oli pohtia omia arvoja, johtajuusfilosofiaa ja tavoitteita.

Tuon lyhyen valmennuksen jälkeen valitsin itselleni kolme viestintäteemaa. Ne sopivat arvioihini ja johtajuusfilosofiaani.

Teemani ovat olleet ja ovat edelleen:

  1. Kuntaorganisaation tuottamien palveluiden ja tekemisen tuominen esille. Yhtenä keinona tässä toimii eri ammattiryhmien työn näkyväksi tekeminen sekä kuntajohtajatyöni varsin avoin avaaminen julkiseksi.
  2. Kuntayhteisön yhteisöllisyyden parantaminen ja kunnan tunnettuuden nostaminen. Yhtenä keinona tässä toimii paikallisten yritysten ja yhteisöjen asioista sekä tekemisistä viestiminen.
  3. Harvaan asutun maaseudun monipuolisesta elämästä ja toimintaympäristöstä kertominen.

Luontevimmiksi viestintätavoiksi minulle muodostuivat seuraavat:

  1. Ratkaisuja etsivän rakentavan vuoropuhelun edistäminen.
  2. Myönteisten asioiden ja jopa, ehkä itsestään selvien asioiden nostaminen silmien eteen niin, että ne tulevat nähdyksi. Hyvän mielen tuominen.
  3. Oman persoonan tuominen osaksi virallista viestintää.

Kanavien osalta olen päätynyt hyvin monikanavaiseen viestintään. Facebookissa olen valinnut viestintäkanavaksi oman kuntajohtaja-sivun. Se on ollut minulle luonteva tapa erottaa oma profiili ja työkanava. Facebookissa korostuu vuorovaikutuksellinen viestiminen kunnan jäsenten kanssa.

Twitterissä viestin kuntajohtajana, mutta myös omista henkilökohtaisista asioista. Osallistun keskusteluihin, jotka koskettavat teemojani. Pyrin pysymään poissa muista keskusteluista, jotta aikaa ei menisi kohtuuttomasti. Twitterissä korostuvat yhteydet  asiantuntijoihin ja johtajiin, suhteet mediaan ja ajankohtaisten keskusteluteemojen seuraaminen. Twitter korvaa pitkälti lehtien lukemisen. Molemmat Twitter ja Facebook toimivat loistavasti  kriisiviestinnässä. Lisäksi niillä tavoittaa niin sanottuja Kuhmon ystäviä ja entisiä Kuhmolaisia.

Instagram-sovellus perustuu hyviin kuviin. Pidän kuvien ottamisesta ja suosin niitä myös muissa päivityksissäni. Sovelluksen oma päivä-osioita olen kokeillut viimeaikoina oman työpäiväni näkyväksi tekemiseen. Se soveltuu siihen, samoin kuin Snapchat. Molempia kanavia käytän, koska ne ovat erityisesti nuorten suosiossa.  Lisäksi ne ovat hauskoja ja antavat mahdollisuuden pieneen hullutteluun.

You Tube-kanavan käyttö on ollut itselläni vaihtelevaa. Toivon, että sen käyttö lisääntyy kun olen nyt oppinut editoimaan videoita. Minulla on myös LinkedIn-profiili, mutta se ei ole aktiivisessa käytössä. Olemme Kuhmossa päättäneet, että otamme kanavan haltuun. Organisaatiolla on tarve rakentaa työnantajakuvaa ja tulevaisuuden rekrytoinneissa se vain korostuu.

Kirjoitan tiedotteita ja sisältöjä myös kaupungin nettisivuille. Uuden Suomen blogialustalla julkaisen blogia. Asiantuntijatekstien kirjoittaminen erilaisiin julkaisuihin on lisääntynyt mitä enemmän olen esillä sosiaalisessa mediassa ja perinteisessä mediassa. Olen myös ymmärtänyt, että vaativat työn ohella ihan kaikki ei minulta luonnistu. Monia ja laadukkaita blogitekstejä ja kolumneja ei voi kirjoittaa liukuhihnalta. Siihen tarvitaan aikaa.

Lopputulema on, että viestin hyvin monikanavaisesti. Haluan korostaa, että kouluttautuminen kannattaa. Viestinnästä tulee jouhevampaa ja helpompaa, kun ymmärtää erilaisten sovellusten käyttäjäryhmät ja toimintalogiikkaa. Lisäksi monet apuohjelmat kuvien käsittelyyn ja editointiin helpottavat työtä.

Lopuksi vielä tavoitteesta. Sosiaalinen media on yksi tapa rakentaa omaa profiiliaan johtajana ja asiantuntijana. Oma arvopohjani, johon kuuluu olennaisena osana avoimuus, sopii loistavasti tähän. Kannustan niin sinua kuin johtamaani organisaatiotani rohkeasti käyttämään viestinnän monikanavaisia mahdollisuuksia. Tärkeintä, että luot mielenkiintoisia sisältöjä ja ajattelet kohderyhmäsi tiedon saannin tarpeita, olipa kanava sitten mikä tahansa. Tekemällä oppii!

—————————————————————————

Seuraa minua:

Facebook: https://www.facebook.com/kuntajohtajamaatta/

Twitter: https://twitter.com/tyttimaatta

Instagram: @tyttimaatta

Snapchat: kuntajohtajatm

You Tube: https://www.youtube.com/channel/UC0dJu9OKLX7t0yI4qGmlLTw

Blogit: http://tyttimtt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/

https://mietitytti.com/

Yksi kommentti artikkeliin ”Näin otat asiantuntijana sosiaalisen median haltuun – oma tarinani

  1. Kyllä tämä mietityttää. Monella kanavalla teet työtäsi ja itseäsi tykösi. Toivon menestystä ja kiitos ahkeruudesta ei!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s